Itt élned halnod kell ? Edda (nem)igazsága, azaz az érem másik oldala

Minden elismerésem a Budaházy családnak! Ősei(n)k tisztelete, a hagyományőrzés, a magyar Föld szeretetének népszerűsítése, a demagógiákkal szembenállása, a példamutató magyarságtudat miatt. A mozgalom elgondolása sem rossz. Hozz világra még egy magyart! De szépen hangzik! Az ideológia briliáns, a megközelítés nagyon rossz. Vagy a címzett. Mert hát:

Kész. Nekiment. Mint egy buldózer. Pont az Y generációnak! Szégyenérzetet akart kelteni. Azt a generációt támadta be, amely nem áll be a sorba. Amelynek tagja többet akar az élettől, mint eladni a lelkét egy vállalatnak vagy egy banknak. Mert ő különleges. Ő megváltja a világot. Ő körbeutazza a Földet. (Ezért bántjuk?) Nem fog szarért – húgyért elmenni – dolgozni! Annyiért sem, hogy épp kijöjjön belőle! Azért meg pláne nem, és költözni sem fog, hogy hitelt fizessen, vagy albérletet. Inkább egyedül él, ha nem jön a szerelem, de félmegoldásokba nem megy bele. Nem fog gyermeket egyedül vállalni, azért mert akkora olthatatlan vágyat érez a gyermekvállalás örömeinek megtapasztalásáért, hogy közben kenyéren és vízen éljen. Szeretne gyermeket, de túlvállalni nem fogja magát. S minden előtt inkább megteremti az egzisztenciális alapokat. Ha nem tudja, nem fog belevágni. Mert nem hülye!

Ezt nem értitek! Olyan életmód van példaként a szeme előtt, hogy az tuti, ő ÚGY nem fog élni, mint az X tagjai! S ha jobban belegondolunk igaza is van! Ez generációs trauma. Úgy menjetek szembe az Y-nal, hogy közben figyeljétek a Z-t! Azaz figyeljétek mi lesz az X generáció gyermekeivel a nagy bevállalás miatt!

Itt tévedtek hát mindannyian! Kritizáljátok az Y-t. De miért is? Fordítsuk meg gondolatmenetünket és nézzük meg az X generáció gyermekvállalási és biztonsági körülményeit! (magyarázatul az X generáció az 1960 és 1979 között születtek, ők a kései Y és a Z generáció szülei)

A gyermeket vállaló X generáció tagja így járt:  

  • Minden azt tolta, hogy nyugodtan bevállalhatja a hitelt, a gyermekvállalás közben, mert az emberi léptékű marad. Azok, akik nem voltak hitelképesek szomorúak voltak és kiszolgáltatottak. Most ők nem azok. Utólag tekintve azok jártak jól.
  • Az állam megígérte, hogy tartja szavát, és a családtámogatás fő profilja lesz. Ez csak mostanában (elmúlt hat-nyolc év) valósult meg és csak azért, mert nem tudnának megélni a családok miközben új családtag érkezik (gyermek első három éve).
  • Magas európai fogyasztói árakhoz alacsony magyar béreket kap.
  • Ha a hazájába egy külföldi vállalat érkezik, és európai béreket akar adni a magyaroknak, akkor bérfeszültség adódik a térségben és az ágazatban.
  • Állandó egzisztenciális félelemben él, azaz nem mer a munkával leállni, nem lehet beteg, nem pihenhet, mert azt a ’pontelég’ bevételt is elveszíti, amit összehoz. (Ha mégis beteg lesz összedől minden.)
  • Két gyermek esetén már több hónapon keresztül spórolja össze a nyaralási pénzt, vagy nem megy nyaralni. A nyaralás luxus lett.
  • Annyit dolgozik, hogy gyermekét, (a Z-t) táborokba helyezi el nyáron, amiért szintén sokat gürizik, de muszáj, mert „a lelke a vállalatot illeti meg”. Van helyette más kiszipolyozható munkaerő.
  • Kiszolgáltatott a helyzete a munkaerőpiacon, az „örülj, hogy van munkád” korcsoport tagja.
  • Olyan politikai éra alatt él hazájában, ahol a politikai elit bohózatot ad elő a választások előtt, és hülyére veszi állampolgárjait, következmények nélkül. Miközben minden fórumon azt tolja, hogy Te jól élsz.
  • Olyan országban él, ahol lehet olyan vezető politikus, aki kimondja, hogy ha nem tetszik el is húzhatsz innen. S ezt következmények nélkül megteheti.
  • „Nekem két gyermekem van, nem „új autóm”” mondja a külföldi rokonnak a reptéren a 20 éves kocsijába ültetve őt.
  • Fodrász helyett a gyerek angol órájára költ.
  • Reggel beadja hétkor az ovi ügyeletébe a gyereket, ahonnan összeszedi este hatkor. Közben pánikrohamai vannak.
  • Alkalmanként a szüleihez megy kölcsönért, ha „nagyobb” kiadása akad. Egy festés, egy bejárati ajtó csere, egy műszaki vizsga az autón, stb. Ha vannak szülei. Ha nincsenek, eladja a kocsit.
  • Életunt, fáradt, kimerült.
  • Félti gyermekei biztonságát, bizonytalan a jövőben.
  • Örül, ha már nagyobb a gyermek és el tudja neki magyarázni, mi az a partidrog.
  • Örül, ha nem telepítenek menekülttábort a falujába.
  • Szomorúan nézi bérpapírját a levonásokat tekintve.
  • Nem tankol a héten, mert hó vége van.
  • Kerékpározni viszi gyermekét vasárnap ebéd helyett, mert a főzési időt már nem akarja elvenni gyermekétől.

Sarkítok hát?

Szélsőséges az írásom?

Nekem itt tényleg halnom kell? S neki is? Itt olyan jó most? Komolyan? Őseink ezt szánták nekünk? Szerinted azért találták meg a legjobb helyet, hogy így éljünk?

Az baj, ha valaki többre vágyik, és nem áldozza be magát?

Gondolkodj másképp!

Örülj, hogy az Y tagja nem áll be a sorba és nem adja meg magát! Örülj, mert talán akkor egyszer a poltikai és gazdasági elit is kapcsol egy kicsit.. Ha ehhez az kell, hogy fogyjon a magyar, mert az összes többi jel nem elég, akkor most megkapja a vezetés. Pusztítsa csak tovább minden a reáljövedelmeket, és az emberek életszínvonalát! Az Y generáció csak még elutasítóbb lesz ettől. S nem azért, mert nem akar gyermeket vállalni. Hanem mert nincs mire.

Szóval az ideológia briliáns, a címzés rossz! Másnak kell feladni az üzenetet! Pontosítok: másnak IS adj fel üzenetet! Mert reklám szempontból ez a videó zseniális. Mindenki erről beszél. :)  Arról mennyien beszélnének, ha megkérdeznéd a vezetést, hogy mikor hagyja abba a „te most nagyon jól élsz” mantrát és cselekszik azért, hogy tényleg jobb legyen! Próbáld ki! S az egészből még jobban kijöhetsz. :)