Téged mi motivál?

Téged mi motivál? Ha csak ezt az egy kérdést teszem fel Neked, akkor lehet, rögtön rávágod: a pénz. Vagy rávágod: a siker. Az is lehet, hogy azt mondod: a szép dolgok.

No, de ha a következőképpen teszem fel a kérdést, illetve már több kérdésben, kérdéskörben feszegetem a témát, akkor már nem is olyan egyszerű az egész. Hiszen az ember bonyolult lelkében nem is olyan egyszerűen működik a motivációs rendszer.

Tehát kezdjük elölről:

Mond csak, elgondolkodtál már azon, hogy Téged mi motivál? Mitől leszel lelkes, nyugodt, kiegyensúlyozott, elhivatott, lojális, szorgalmas és odaadó? Mitől lesz a munkád jókedvűen elvégezve és kifogástalan is egyben, miközben lelkileg egyensúlyban leszel?

Ugye, hogy már nem lehet bármit csak úgy rávágni, egyszerűen!? No, ugye?

Akkor most tovább megyek. Bővítsük ki a kérdéskört és gondold át a következőket:

- Téged mi motivál az emberi kapcsolataidban?

- Téged mi motivál a barátságban?

- Mi motivál a szerelemben?

- Mi motivál a család egyben tartásában?

- Téged mi motivál a munkádban?

- Téged mi motivál abban, hogy becsületes maradj?

Szóval, gondold csak át!

Képzeld el, hogy miben szeretsz létezni!

Például: Te szereted az ökotudatos miliőt? Ha hasznos, környezettudatos, ugyanakkor formatervezett, szép dolgok vesznek körül? Ha kedves, nyugodt emberekkel találkozhatsz nap, mint nap? Ha nem vagy oda a luxuskiadásokért, de nyugodt vagy a pénzügyeid felől és emiatt sem kell szoronganod? Akkor a Te motivációs listádon a biztonság is szerepel.

Vagy íme, még egy példa:

Szereted a pörgést, a kihívásokat, a fizikai határaid feszegetve tenni valamiért, hogy sikerüljön? Érdekel a teljesítmény –létra és a vállalaton belül a karrierépítés? Tűzön-vízen teszel a sikerért, fáradhatatlanul, és a kimerültség tölt el örömmel? Akkor a Te motivációd listádon az adrenalin, avagy az izgalom, vagy kihívás szó is szerepel.

S miért fontos mindez?

Mert ha tisztában vagy a Te motivációs listáddal, és tudod, hogy Téged mi lelkesít, és mi visz előre, akkor tudni fogod, hogyan lehetsz boldog és a jeleket is észre tudod venni, merre van az utad, hol a helyed. Hiszen ezek a motivációk visznek majd oda Téged.

Állítsd össze a motivációs listádat az élet minden területére! Ha leírod, akkor a tudatalattid jegyzetel, és ösztönösen keresni fogja, célként tekint majd azokra az elemekre, melyek most  hiányoznak az életedből.

Ráadásul, ha van kedved, akkor küldd el nekem az info@honnanhova.com e-mail címemre, s én biztos, hogy küldök rá még házi feladatot Neked, amivel az önismereted és az életed segíteni tudom.