Gaia filozófia

Gaia Istennő az őselemek egyike a görög mitológiában, ő a Föld anya, aki étket ad, kecses, szelíd, de kegyetlen mindenkivel, aki bántja (a Földet).

Az 1960-as években (! – több mint 50 éve!) a még most is élő, méltán híres James Lovelock természettudós rájött arra, hogy az emberiség veszte a globális felmelegedés lesz, ha nem változtat a Föld megbecsülésén, és tovább szennyezi azt. Ráadásul a tudósok nem adnak kellő figyelmet e problémának. Lovelock szerint a Föld egy óriási önálló élőlény, mivel sok szabályozó mechanizmusa van, egységes az önszabályozó rendszere és önmagában egy öko rendszer.

A ’70-es években aztán barátjával, William Golding íróval sétálva a tengerparton, beszélgettek felismeréseiről, s Golding mondta neki, hogy nevezzék el újszerű gondolatait Gaia – elméletnek. Lovelock sokat pontosított azóta elméletein, megoldásokat talált ki és elemzett, de minden írásában élőlényként kezeli a Földet.

A Gaia – filozófia a Gaia – elméletre épül. A Gaia – filozófia követői szerint a Föld,- mint bolygó, amin élünk – egy szuper intelligens élőlény, homeosztázist tart fent, tudata van: ő Gaia földanyácska. Önszabályozó mechanizmusai az immunrendszere, a víz a keringési szervrendszere, a litoszféra a vázrendszere. Gaia számára olyan az emberiség, mint egy rosszindulatú daganat, mert a fogyasztói társadalom épp olyan módon pusztítja a Földet, mint a ráknak nevezett betegségek az emberi szervezetet. Gaia – nak nincs önálló lelke, gondolkodik, érzékeli a történéseket, reakciókkal válaszol, de nem érez; a rajta lévő élőlények lelkei összességükben alkotják a lelkét. 9 rétegű auraburokkal, csakra-rendszerrel és energiatesttel rendelkezik, a légkörben és a Földön érzékelhető negatív energiákat felveszi. A természeti katasztrófák, mint Gaia betegségei ott alakulnak ki, ahol a negatív energiák a Föld energiatestébe bekerülnek. Neki is 12 csakrája van, az Északi – sarknál a koronacsakrája, a déli sarknál a tőcsakrája, Magyarországon, a Pilisben található Dobogókő és környéke a szív csakrája. (ez utóbbit páran a világban vitatják, de több az elismerő). Önszabályozó műveletekkel ellensúlyozni igyekszik lakói számát, és üzen, ha ártanak neki, vagy ha valami nem jól működik energetikai szinten. Föld anyácska üzenetei: a szélviharok jelentése a Gaia – filozófia szerint: szeretetteljesebben, kulturáltabban kellene kommunikálni (az emberi kapcsolatok a levegő). Az árvíz jelentése: az érzelmekre oda kell figyelni és rendbe tenni (az érzelmek víz elem). Az erdőtűz jelentése a Gaia – filozófia szerint: változtatni, változni kell (a változás tűz elem); a földrengés pedig a „hányok tőletek emberek” (a biztonság föld elem). Gaia földanyácska az emberi károkozások hatására (úgymint: erőforrások kitermelése, kifosztása, olajfúrások, bányászat, közlekedési, ipari szennyezések, túltermelés, állattartás, stb.) megbetegedett, lázas (globális felmelegedés) és néha hideg rázza (kiemelkedő hidegek). Minden emberi betegségnek megadja a gyógymódját is (gyógynövények a Földön), és ha az emberiség nem változtat, akkor fel fog annyira melegedni (még lázasabb lesz), hogy a rajta lévő entitások számára élhetetlenek legyenek a körülmények, azok elpusztuljanak, ő pedig meggyógyuljon. (Így fogalmaz a Gaia – filozófia, de ezt mondja Lovelock is, csak ő tudományos alátámasztásokkal; hozzá már nagyon sok tudós csatlakozott, az embereket meg kellene állítani a környezetszennyezésben - melynek kulcskérdése talán a túlfogyasztás – túltermelés -, hogy ez által megálljon a globális felmelegedés. Lovelock: fel kell ismernünk, hogy ha a Föld ledob bennünket, nem tudunk tovább költözni egy Marshoz hasonló halott bolygóra.)